Narcisten en vampieren

We hebben allemaal wel eens zo’n situatie gehad. Je gaat met iemand om. In het begin is het allemaal leuk, sterker nog, in het begin kun je zelfs naar ongekende hoogtes van de hemel worden getild in de interactie met deze mensen. Maar op een gegeven moment merk je dat elke keer als je met diegene te maken hebt dat je moe bent achteraf, je voelt je niet goed. Je was onder invloed van hen. Sterker nog, ze laten een spoor van vernieling achter wanneer zij vertrekken uit je leven. Als er sprake is van een relatie of vriendschap dan besef je aan het einde van deze relatie of vriendschap dat je jezelf
Bel Sonia voor een consult 0909 0295

helemaal hebt weggecijferd, diegene constant aan het ‘pleasen’ was en/of jezelf helemaal kwijt bent. Ik heb het niet over aanpassen in een relatie of elkaar helpen/steunen in moeilijke situaties. Ik heb het echt over het verliezen van jezelf. Deze mensen zullen je niet snel openlijk of direct op iets aanspreken, ze willen je gevoel veranderen door op manipulatieve wijze je gedachten te veranderen. Diegene werkt als het ware als een stofzuiger op je energie. Het kan van kwaad tot erger tot verschrikkelijk. Sommige mensen zijn na een jarenlange relatie volledig uitgeput en kampen zelfs met klachten van burn out of zijn gewoonweg dood en doodziek na of tijdens de relatie. Dit zijn signalen dat je te maken hebt met een vampier/narcist. Je kunt anderen er niet de schuld van geven dat jij ze “gepleased” hebt. Maar als je daarna helemaal leeg, uitgeput, depressief en ongelukkig bent of als diegene je aanzet tot keuzes die je zelf niet snel zou maken of liever niet zou willen maken, dan weet je dat je te maken hebt gehad met een vampier/narcist. Ik heb het niet over mensen die je motiveren om je best ergens voor te doen, maar ik heb het echt over keuzes die je leven negatief bijeenvloeden. Keuzes waarvan je achteraf beseft dat dit alleen in het voordeel van de ander was. 

Wat zijn vampieren 

Natuurlijk zijn deze mensen niet echt vampieren. Ik gebruik slechts een woordspeling om te verduidelijken wat ik bedoel en het woord vampier past het beste bij de omschrijving.

Waarschuwing!!

We moeten oppassen dat we het vlees niet beschuldigen, want dergelijk gedrag wordt volgens de Christelijke wetten veroorzaakt door machten die bezit nemen van mensen. Volgens de psychologie moeten we verschil maken tussen gedrag en de persoonlijkheid. De mens is eigenlijk altijd mooi van binnen. We hebben een wonderbaarlijke schepper, creator, een prachtige God die ons gemaakt heeft. Maar er zijn machten die rondzweven in de kosmos, zij nemen bezit van ons als we dit toelaten, wonen in ons huis en maken ons lelijk. Dit gebeurt echter alleen als we dit toelaten. Je kunt bevrijd worden van deze machten. Gelukkig hebben de meeste mensen hier geen last van, maar we kunnen er wel mee in aanraking komen.

Veroordeel echter de mens niet! Het gevaar van veroordelen is dat jij namelijk in dezelfde energie terecht komt. Je kan boos worden, negatief gaan praten en denken. Woede, frustratie, afwijzing en haat brengt niemand in het licht en ontneemt je de liefde in je hart. Deze emoties houden je in de duisternis, dus probeer ze met al je kracht te voorkomen. Blijf in liefde, ook al ben je enorm door iemand gekwetst.

Zijn sommige mensen dan echt vampieren? 

Nee de mens niet, maar wel de machten die bezit van hen neemt. Wees daarom voorzichtig met mensen die je moe maken of je manier van denken proberen te veranderen. Wanneer zij dit openlijk doen dan is dat niet erg. Dit zijn meestal mensen die je willen helpen, maar wees op je hoede voor mensen die dit subtiel en onderhuids doen…

Wat doen vampieren?  

Vampieren trekken energie bij ons weg door zich op een bepaalde manier op te stellen. Hun houding zorgt ervoor dat we bij onszelf vandaan geraken. Onze gedachten zijn de onze niet meer, vampieren/narcisten brainwashen ons als het ware en maken onze gedachten wankel en onzeker. Hierdoor ontstaat er een gat in onze aura, via dit gat tappen zij energie af. Het zijn als het ware energie dieven. Als ze bij ons binnen komen dan roven en stelen ze alles wat we hebben aan liefde, warmte en genegenheid. Ze maken alles kapot waar ze bij kunnen.

Nog erger, je gaat minder over jezelf denken, de vampier neemt je gedachten dan over. Jij denkt dat je iets leuk vindt of dat je leuk bent. Je maakt een grap of je doet iets spontaans, of je hebt een mening, of zelfs, je bent er gewoon… De vampier geeft je met zijn gedrag het gevoel dat jij helemaal niet zo leuk bent als je denkt. Dit kan overigens afwisselen met momenten dat hij/zij je de hemel in prijst. Dit zijn de echte slimme vampieren, want als jij in de hemel geprezen bent dan ga je van je sokken zweven, of je voelt je erg comfortabel. Je bescherming is wat minder sterk. Dit is het perfecte moment voor een vampier om toe te slaan. Want ze slaan natuurlijk het liefst toe als jij zwak bent en ze slaan het liefst toe op je zwakke plekken.

Dus iedereen die aardig doet is een vampier? 

Nee! Maar vampieren gebruiken aardig zijn wel om je bescherming onderuit te halen zodat ze energie kunnen aftappen. Ze winnen als het ware je vertrouwen. Daarna trappen ze je de grond in. Dit doen ze door jou het gevoel te geven dat je bv niet goed bezig bent, of dat je niet leuk bent, afwisselend met aardig doen en je vertrouwen winnen. Ze willen als het ware je gedachten beheersen. Hier zijn zij heer en meester in! Vervolgens zeg of doe jij dingen die je heel diep van binnen niet wilt. Maar je bent niet meer in contact met dat gevoel van binnen, want zij kunnen jouw energie aftappen door jou van jezelf af te brengen. Het kan soms jaren duren voordat iemand dan weer terug bij zijn eigen kern en zijn eigen gevoel is.

Nu heb ik het natuurlijk niet over destructief gedrag. Als jij elke dag veel drinkt, mensen belazert, fout of destructief bezig bent op een andere manier, dan is het logisch dat iemand die van je houdt, jou probeert op andere gedachten te brengen. Maar als jij spontaan reageert en iemand kraakt je af, of geeft je zonder reden een rotgevoel, dan heb je te maken met een vampier. Wanneer jij onzeker wordt in het nabij zijn van een vampier, dan stroomt je energie met golven naar de ander en zijn ze weer opgeladen. Eigenlijk herken je een vampier als volgt. Valt het je op dat hij/zij zich goed en zelfverzekerd voelt, terwijl jij je rottig en onzeker voelt…. Dit terwijl je niet met dit gevoel de dag begon? Begon dit gevoel vanaf het moment dat je in aanraking kwam met de vampier? Of misschien toen je onderweg was naar de vampier of toen de vampier onderweg was naar jou? Dan weet je genoeg….

Hoe moet ik omgaan met een vampier? 

Wanneer we ons niet prettig voelen bij iemand, dan hebben we vaak als mens de neiging om onze medemens te veroordelen. Dit zorgt voor ambivalente gevoelens. Hiermee bedoel ik dat je tegenstrijdige gevoelens krijgt. Je natuur zegt je dat je de mens niet hoeft te vrezen of af te wijzen. Je natuur verzet zich echter wel tegen duistere machten die je naar beneden willen halen. Vaak begrijpen we dit niet of kunnen we het gevoel niet plaatsen, of we kunnen het wel plaatsen maar weten niet goed wat we ermee moeten. Als mens is het dan heel normaal dat we gaan oordelen. Oordelen kan positief of negatief zijn. Dus je kan denken: “Het is toch zo erg nog niet? Dit is toch een lief persoon?” Of je kan denken: “Dit is een duivel, wat een naar mens”. Of andere gedachten in dezelfde strekking. Als je dat doet, dan veroordeel je het vlees. Je veroordeelt de mens, je veroordeelt zijn puurheid en mensheid diep van binnen, doe dit niet. Wijs echter wel de machten af die de mensen laten doen wat ze doen. Deze machten kunnen we namelijk altijd voelen, daar hoeven we geen medium voor te zijn. Onze eerste reactie is dat we deze machten afwijzen, maar ze zijn zo misleidend dat we zonder het te willen meegezogen worden in hun vernietigende kracht.

Hoe ga ik hiermee om? 

Stink er niet in. Wees niet bang om door hen afgewezen te worden, gehekeld, in de steek gelaten of stom gevonden te worden. Deze angst, dit gevoel zorgt er namelijk voor dat zij je in hun macht hebben! Zij hebben vaak een hele duidelijke mening over mensen. Denken vaak in termen van goed en slecht. Oordelen en veroordelen keihard en kunnen anderen volledig onderuit halen, ze kunnen zelfs jouw liefde voor een ander kapot maken met hun verwoestende woorden. Ik heb niets met mensen die anderen veroordelen of onderuit halen. Ik neem dan meestal de benen. Je mag best je irritatie uiten over iemand, maar oordelen en veroordelen of onderuit halen is heel iets anders.

Hoe bekijken vampieren jou en je omgeving? 

Ze kunnen vaak het gedrag van anderen niet relativeren en mensen die onzeker zijn raken verstrikt in hun web. Want mensen die onzeker zijn willen vaak aardig gevonden worden door vampieren. Sommige mensen zijn als magneten voor vampieren, zij willen graag onzekere mensen om zich heen. Hoe onzekerder hoe beter. Ouders die vampieren zijn, maken bijvoorbeeld hun kinderen onzeker en partners die vampieren zijn maken hun man of vrouw onzeker. Ik heb zelfs kinderen gezien die hun ouders onzeker maken, kun je het geloven? Ja echt waar!

Onzekere mensen zijn vaak pleasers. En het bizarre is dat zij het liefst vampieren/narcisten pleasen. Ze zoeken aandacht, liefde en goedkeuring bij diegene waar ze het eigenlijk nooit helemaal van krijgen. En als ze het krijgen dan is het in de vorm van een gratie, een toegift, een aalmoes. Ze stralen een bepaalde superioriteit uit alsof zij bepalen wat goed en slecht is. Maar eigenlijk is dit geen echte autoriteit maar het is macht. Macht die wij verwarren met autoriteit. Alsof zij bepalen of jij leuk bent of niet. Zij bepalen wat mooi is en wat lelijk is, zij bepalen wat goed is en wat slecht is. Wanneer je zo iemand treft, bescherm jezelf dan goed en ga al helemaal niet je best doen om aardig gevonden te worden. Ik zeg altijd: Als narcisten en vampieren me niet aardig vinden, dan ben ik op de goede weg! Laatst ben ik weer gehekeld door een vampier/narcist. Het enige dat ik kon denken was YESSSS Soon! Nailed it! De gevolgen waren niet leuk, maar ik vertrouw liever op God dan op de vampier/narcist. Ik hoop dat de lezer dit ook kan zeggen, zo niet, dan hoop ik dat je eraan gaat werken nadat je dit hebt gelezen. Je kunt hiervoor altijd mijn hulp inschakelen op 0909 0295. Ik help je met alle liefde.

Hoe herken ik een vampier? 

Een vampier herken je door dichtbij jezelf te blijven en te luisteren naar je gevoel.

Welke gevoelens brengen vampieren naar boven dan?

Vampieren triggeren ons om tot hun dienst te zijn met bepaalde gevoelens. Gevoelens die ons aanzetten tot actie. En uit deze acties slurpen zij onze energie gretig uit ons lichaam. Dit kan zo extreem zijn dat je zelfs dood en doodziek kan worden of zo moe dat je benen je niet meer willen dragen.

Hoe herken ik die gevoelens? Als je minimaal twee van deze onderstaande stellingen herkent, dan kun je nog wel eens te maken hebben met een vampier of narcist.

Die gevoelens herken je als volgt:

 • Je voelt je moe in het nabij zijn van iemand.
 • Je hebt constant het gevoel dat jij het diegene naar de zin moet maken. Dat je diegene moet “pleasen”.
 • Je voelt je onveilig in het nabij zijn van iemand, omdat je het gevoel hebt dat er elk moment een opmerking geplaatst kan worden die je pijn doet. Sommige vampieren gaan zelfs zo ver dat ze ons onverwacht kunnen slaan e.d.
 • Je hebt het gevoel dat je constant in de ‘please’ modus moet zijn. Dus constant moet doen wat diegene wil.
 • Je bent totaal niet bezig met wat jij zou willen.
 • Je krijgt geen vrije wil, diegene dringt zijn wil op aan jou. Niet door te zeuren of te drammen maar vooral door in te spelen op je gevoel. Zeuren en drammen is niet leuk maar wel open en eerlijk. Daarom zal een vampier dat nooit doen, die krijgt zijn zin op een veel subtielere manier.
 • Je voelt je nerveus zonder dat er een reden is om nerveus te zijn. Je kunt je al nerveus voelen als je onderweg bent naar diegene of als diegene onderweg is naar jou.
 • Je voelt je regelmatig schuldig door de dingen die diegene zegt of zijn/haar reacties. Maar dit doet diegene ook weer zeer subtiel. Dus hij zegt niet openlijk wat hem of haar dwars zit maar geeft je een schuldgevoel op hele subtiele wijze.
 • Je wordt op andere gedachten gebracht waardoor je niet meer bij jezelf bent, je gedachten worden als het ware beheerst door de ander.
 • Je voelt je gekleineerd. Dus je voelt je eigenlijk kleiner worden in interactie met de vampier. Niet omdat je terecht gewezen wordt op vervelend gedrag, maar simpelweg omdat het kan… Gewoon zonder enige reden. Eigenlijk is het altijd kwetsend om een ander te kleineren. Sommige mensen doen dit per ongeluk maar een vampier/narcist doet dit om jou in zijn of haar straatje te krijgen.
 • Je merkt dat je eigen gedachten niet meer de jouwe zijn, maar van de vampier.
 • Je hebt het gevoel op je hoede te moeten zijn.
 • Je hebt het gevoel dat je je best moet doen om het diegene naar de zin te maken.
 • Je voelt je onzeker in het nabij zijn van diegene.
 • In een conflict luisteren ze niet. Ze zullen meestal met hun vinger naar jou wijzen. Jij bent altijd fout. Als ze sorry zeggen dan menen ze dit vaak niet. Ze zeggen het om van het gezeur af te zijn of om je vertrouwen terug te winnen.
 • Je merkt dat iemand nooit naar zichzelf reflecteert of zijn fouten toegeeft.
 • Ze zoeken geen hulp want ze voelen zich daar te goed voor.
 • Meestal hebben ze een hekel aan hulpverleners, ze blijven er ver uit de buurt. Hulpverleners zullen namelijk door hun gedrag doorprikken en hun verborgen agenda aan het licht brengen. Je zal een vampier/narcist niet snel in een hulpverlenende praktijk tegenkomen.

Omschrijving vampier/narcist: 

Ze zijn vaak gericht op de kleinste details, hierdoor kunnen ze soms heel erg artistiek overkomen. Ze zijn echter niet gericht op de kleinste details omdat ze artistiek zijn en de schoonheid van dingen kunnen zien, maar juist omdat ze op zoek zijn naar iets om af te kraken. Ze kunnen dominant zijn, soms op een hele subtiele manier. Vaak hebben ze geen respect voor een ander en genieten ze ervan om de ander af te kraken, uit te lachen of belachelijk te maken. Ze denken in scenario’s en kunnen zich niet inleven. Ze hebben een bepaald scenario in hun hoofd over hoe situaties moeten verlopen. Als het anders loopt dan passen ze hun gedrag, gedachten, strategie niet aan maar doen ze er alles aan om hun scenario aan je op te dringen. Iedereen moeten leven volgens het scenario dat de vampier/narcist in het hoofd heeft.

In het begin zijn ze ontzettend lief, gedienstig en vriendelijk maar na verloop van tijd veranderen ze in controle freaks die geen enkele rekening houden met jouw wensen en behoeften. Hoe meer macht zij hebben des te meer zullen ze hun scenario’s en gedachten aan je opdringen. Ze kunnen zelfs zo ver gaan dat je jezelf totaal verliest. Ook hierin heb ik het niet over iemand die jou probeert te helpen met destructief gedrag. Ik heb het echt over mensen die hun scenario’s aan je opdringen omdat zij jou in hun macht willen hebben. Ze doen dit niet uit liefde maar voor macht. Ze willen niet van je houden, ze kunnen vaak niet eens van je houden. Ze willen je in hun macht en jij bent een poppetje, een actrice of acteur die in het scenario van hun leven speelt. Ze leven ook geen leven samen met jou, jij leeft hun leven. Ze laten je misschien af en toe even los, maar over het algemeen leef jij hun leven. Want zoals eerder gezegd, zij bepalen het scenario en passen zich niet aan op jouw wensen, jij moet je aanpassen, niet zij. Meestal zullen jouw wensen en behoeften dan ook worden genegeerd, mits zij daar zelf beter van worden of niets voor hoeven in te leveren.

Beroep:

 • Ze doen zich vaak voor als artistieke mensen en kiezen vaak een artistiek beroep. Hier zullen ze echter nooit in uitblinken, omdat zij niet in contact zijn met hun gevoel. Zoals hierboven gezegd, ze zijn gericht op detail, maar met als doel om dit af te kraken. Hierdoor zijn ze wel geschikt als artiest, maar zullen ze nooit een groot of succesvol artiest worden. Als zij de kans krijgen trekken ze echter wel op met succesvolle mensen. Hier ontlenen zij hun eigenwaarde aan. Ze gebruiken de artiest waar ze mee in aanraking komen als kruiwagen en als diegene niet uitkijkt dan wordt hun plek ingenomen of ze worden volledig onderuit gehaald of uitgebuit (Niet iedereen die niet uitblinkt is een vampier/narcist).
 • Soms hebben ze juist een heel materialistisch beroep. Omdat zij niet echt in contact zijn met het gevoel hebben ze vaak als doel om rijk te worden, veel geld te verdienen. Ze hebben honger naar status, macht en rijkdom.
 • Ze willen zich onderscheiden van de massa. Hier kijken ze vaak op neer. Want zij zijn superieur tegenover het grote gros, de pleps, het klotjesvolk. Op welke manier dan ook, ze kijken neer op het grote gros en stellen zich superieur op.
 • Ze scheppen op zeer subtiele wijze op over de “belangrijke” mensen waar ze mee omgaan of de ontzettend belangrijke dingen die ze hebben gedaan. Ze stralen een bepaalde superioriteit uit als ze hier over vertellen. Zo vertellen we allemaal over ons succes en zijn we daar trots op. Een vampier/narcist zal dit vertellen om te laten merken aan zijn omgeving dat hij hoger of beter is dan het grote gros mensen dat op deze aardbol rondloopt.
 • Ze luisteren vaak alleen om je uit te laten praten maar gaan vaak niet diep op onderwerpen in. Ze wachten tot je klaar bent om dan het gesprek weer een eigen wending te geven.
 • Luisteren ze wel? Dan horen ze je vaak uit om je zwakke plek te leren kennen. Toch voel je diep van binnen dat de belangstelling niet oprecht is. Misschien niet op het moment zelf, maar wellicht als je later aan het gesprek terug denkt.
 • Ze willen je isoleren. Ze doen lelijk tegen mensen waar jij een goede band mee hebt, omdat zij het niet kunnen hebben dat iemand anders je tijd, aandacht, energie en/of liefde krijgt. Ze kleineren diegene en zien de kleinste details die jij niet ziet van diegene. Dit komt omdat jij met liefde kijkt naar de ander maar zij kunnen dit niet. Ze kunnen hier zo ver in gaan dat jij echt gaat denken dat diegene niet deugt. Zo heb ik in een vorige relatie de vriendschap met mijn jeugdvriendin beëindigd, omdat mijn ex (een narcist) haar zo naar beneden haalde dat ik een hekel aan haar kreeg. Hier heb ik enorm veel spijt van gehad achteraf natuurlijk. Gelukkig zijn we weer gezellig vriendinnetjes van elkaar en ik laat haar nooit meer gaan. De pleaser kan hier dus zo ver in gaan dat hij/zij belangrijke relaties, vriendschappen en contacten beëindigd.
 • Ze gebruiken vaak verbaal of fysiek geweld. Sommigen zijn iets zachter, hun verbale geweld uit zich dan in het subtiel kleineren van de mensen om zich heen. Net iemand even niet serieus nemen. Uitlachen of pesten. Maar dit kan nog veel verder gaan, zo kunnen narcisten en vampieren echt gewelddadig zijn en kunnen ze je geestelijk en/of lichamelijk mishandelen. Maar ook de narcisten die subtiel geweld gebruiken, geweld dat eigenlijk bijna niet zichtbaar is. Ze zitten net op het randje, het kan net maar het is misschien nog wel destructiever dan een narcist die grof geweld gebruikt. Want dan is het tenminste overduidelijk dat het niet deugt. De “sneaky” narcisten/vampieren zijn vaak net zo destructief of misschien destructiever dan de duidelijke narcisten/vampieren. Ook bij hen zul je lichamelijke klachten ervaren. Al is een subtiele narcist/vampier nog vaak nog wel te helpen.

Hoe kun je je wapenen tegen een narcist/vampier? 

Narcisten en vampieren verlaten uiteindelijk altijd wel een keer ons leven. Maar niet zonder een spoor van vernieling achter te laten. Het is belangrijk om de schade in interactie met hen zoveel mogelijk te beperken. Al heb je sommige dingen echt niet in de hand. Ik zal je leren om je ertegen te wapenen. Lees je het volgende artikel weer? En kijk ook uit naar mijn uitzendingen op Facebook.

Lees meer in het vervolg. Als je niet kunt wachten dan mag je mij ook bellen op 0909 0295.  Houd de website in de gaten! 

Geen reacties

Plaats een reactie