Afwijzing? Waarom overkomt het je?

Herken je ook dat we vaak onze best doen om het anderen naar de zin te maken? Herken je ook dat we daarmee soms onze uiterste best doen om vervolgens de deksel op onze neus te krijgen van de mensen die we zo gedreven hielpen? Of dat je liefde telkens niet beantwoord wordt?

Je kunt op verschillende manieren liefhebben

Ik heb tijdens mijn gebroken enkel periode een bijzondere ontdekking gedaan. Dit wil ik graag met jullie delen.

Ik krijg elke dag verzorging want ik heb hulp nodig bij het douchen en aankleden. Nu ben ik nog jong en ‘fit’ dus ben ik erg zelfredzaam.

Ik krijg allerlei verschillende mensen die op een verschillende manier helpen. 

Er zijn mensen die zich een beetje op de achtergrond houden en mij vragen wat ik nodig heb om daar vervolgens op in te spelen. Er zijn mensen die een beetje gemakkelijk zijn en zo min mogelijk willen doen en er zijn ook mensen die alles voor me willen doen. Ze staan in mijn nek te hijgen om zoveel mogelijk voor me te doen, superlief natuurlijk… Maar is dat fijn?

Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik het type ben dat alles voor de ander zou willen doen. Ik was (met de nadruk op was) het type dat je alles uit handen zou nemen, in je nek zou staan te hijgen om zoveel mogelijk voor je te doen.

Zo was er laatst een dame die meteen aan m’n kleren begon te sjorren en aan mijn haren. Ze was erg kordaat en deed heel veel dingen uit zichzelf. Terwijl ik vroeger gedacht had dat dit de juiste manier van doen zou zijn vond ik het nu heel erg irritant. Want als je zo overgeleverd bent aan de zorg van de ander dan is elk dingetje wat je zelf kan doen een geschenk uit de hemel.

Betutteling is geen liefde

Daarom is het helemaal niet leuk om betutteld te worden. Mijn lichte irritatie onderdrukkend zei ik haar dat ik volledig zelf redzaam was en dat ik zelf zou aangeven waar ik hulp bij nodig had. Ze begreep het en bleef rustig staan. Maar ze bleef dus in onze badkamer staan. Wat heel erg lief was want ze zei erbij: Voor het geval dat er iets mis gaat. Maar wat kan er misgaan? Dacht ik. Ik wil mij wassen en daar wil ik echt geen pottenkijkers bij. Dit met als gevolg dat ik mezelf maar oppervlakkig gewassen heb. Mevrouw was tevreden met haar gedrevenheid (zou ik ook zijn) maar degene die ze wilde helpen heeft ze eigenlijk met een akward gevoel achter gelaten…. Ik had liever gehad dat ze zich op een afstandje hield en me vroeg wat ik van haar verwachtte.

Van deze situatie heb ik zoveel geleerd…

Soms besteden we te veel tijd en energie aan hen die ons, niets vragen, dit kan zelfs nog verder gaan! Sommige mensen besteden enorm veel tijd en aandacht aan hen die hen afwijzen, dit terwijl we deze kostbare tijd zouden moeten steken aan hen die ons omarmen.

Angst voor afwijzing

Als geadopteerd kind heb ik vaak te maken met een vervelende demon. Namelijk verlatingsangst. En alles waar je bang voor bent, stom genoeg trek je dat aan. Maar waarom eigenlijk? Nou dat zal ik je vertellen!!! Dingen waar we bang voor zijn, daar besteden we aandacht aan. We houden het in de gaten, we kijken ernaar, soms zelfs de hele dag. We willen elke beweging weten zodat we ons goed kunnen beschermen. Herken je dit? Vast wel! Dit doen we vaak ook als we bang zijn om iets of iemand te verliezen, herken je het nu?

Onbewust geven we dan datgene waar we angstig voor zijn al onze aandacht. En wat gebeurt er met datgene dat we aandacht geven? Juist! Het groeit, bloeit en wordt steeds groter. Maar als het iets is, waar we bang voor zijn dan is het een grote vleesetende plant die ons uiteindelijk opslokt!

Daarom heb ik tijdens deze dagen doorgekregen:

Negeer hen die je afwijzen, en richt je op hen die je omarmen.

En dat is een mooie gedachte waar ik deze week mee begon.

Veel mensen focussen zich juist op die ene man of vrouw die hen afwijst en zijn daarom vaak ongewenst alleen…

Ik krijg namelijk veel mensen aan de telefoon die zich richten op afwijzing. Sommige mensen hebben hun hele leven toegewijd aan de ene man of vrouw die hen afwijst. Dat heb ik nooit gedaan gelukkig maar ik heb wel een situatie gehad van iemand (niet mijn geliefde hoor, maar voor de privacy wil ik er verder niet op in gaan) die mij ineens zonder enige reden afwees.

Wat ik van deze situatie heb geleerd is dat wij geen invloed hebben op liefde.

Maar als we gaan trekken en snorren aan afwijzing, dan wordt het een grote vlees etende plant die ons opslokt.

Afwijzing kan een grote vleesetende plant worden die je opslokt

Natuurlijk slaat afwijzing een wond. Het doet even pijn. Maar zoek geen heling bij de afwijzer. Zoek het bij hen die je omarmen. En al snel zal de wond genezen. Want de afwijzer zal de wond slechts verder open rijten, het bloed zal naar buiten stromen en jouw moe, ziek en ongelukkig maken. Dan spreken we over energetische bloedarmoede. En geloof me, ik heb jaren bloedarmoede gehad door een probleempje aan de baarmoeder, bloedarmoede put je hele lichaam uit. En zoals ik een tekort had aan bloed zo kun je ook een tekort hebben aan energie. Laat je energie daarom niet lekken naar plekken die een bodemloze put zijn. Want als wij als mens energie geven dan is er een uitwisseling nodig. Als we energie geven aan dingen die geen voldoening brengen dan ontstaat er een lek, het gaat er alleen uit maar komt er niet meer in. Dit met als gevolg dat je bron van energie uitgeput raakt. Geef daarom nooit maar dan ook nooit aandacht en liefde, tijd en energie aan afwijzing. Want als je dit doet dan ontstaat er een energetisch lek.

Kies voor de mensen die je omarmen, niet voor degenen die je afwijzen

Mensen die je omarmen zullen je helpen de wond te genezen, je hoeft er niet eens over te praten. Hun liefde geneest zodat je weer verder kan met je leven. Misschien blijft er een litteken achter die je zal herinneren aan de gebeurtenis, maar hoe langer jij de afwijzer vasthoud, hoe groter de wond en des te groter het litteken…. En wie wil er nou een groot litteken op zijn aura .

Ik heb een paar dagen gevast. Ben even dichtbij God gaan staan. Door dichter bij God te staan kreeg ik vanmorgen twee boodschappen. Één in het Engels en één in het Nederlands. Waarom ook in het Engels?? Ja,geen idee.

  1. Don’t reach out to Someone who rejects you.
  2. Wees niet beledigd…. Laat hen die je onderuit halen praten zoveel als ze willen. Zij weten niet beter…

Over de tweede boodschap wil ik nog even uitweiden. In de bijbel staat onder andere in 1 Korintiërs 13 4-7

De liefde kwetst niet en is niet beledigd.

Wanneer we beledigd worden en van daaruit reageren dan ontstaat er een destructieve stroom van energie. Wees alstublieft niet beledigd. Beledigd zijn, beledigd reageren lijdt nergens toe. Het lijdt alleen tot lelijke scheldpartijen, nare ruzies, pijn en verdriet. Zeg eens wat vaker: Ach, dit zegt meer over jou dan over mij. Ik trek het mij niet persoonlijk aan en laat het bij jou. Dan komt het minder hard bij je binnen, je zal zien dat het rust en vrede zal brengen. En zo hoef je ook niet te kwetsen, want de liefde kwetst niet…. Wil je liefde zijn? Kwets dan niet en wees ook niet beledigd.

Fijne woensdag!

Liefs Sonia

Geen reacties

Plaats een reactie